Консерви месни, растителни и месо -растителни
Органолептични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
1 | Кутия: външен вид на опаковката преди отваряне; установяване на бонбаж, хлопащи, вибриращи капаци и дъна. степента на на напълване;вътрешна повърхност на консервите Съдържание: външен вид; консистенция; миризма; вкус |
БДС 1035т. 3 БДС 6916 т.2.1 |
Физикохимични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Активна киселинност (рН) | БДС 11688 | |
Белтък (протеин) | БДС 15438 БДС ISO 1871 |
|
Влага | БДС 17257 | |
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) | ВВЛМ 73 | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | ВВЛМ 73 БДС ISO 1871 БДС 6997 БДС 15438 ВВЛМ 72 |
|
Захари | БДС 7169 | |
Киселинно число/ киселинност | БДС 6996 т.4 | |
Мазнини | БДС 6997 | |
Мастни киселини: -наситени, -ненаситени(Омега 3,6,9) -транс изомери |
БДС EN ISO 12966-4 | |
Натриев хлорид | БДС 7168 т.4 | |
Сурова целулоза (влакнини) | БДС ISO 5498 | |
Сухо вещество | БДС 15437 БДС 17257 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Консерванти : Бензоена киселина Сорбинова киселина |
ВВЛМ 75 | |
Подсладители : Ацесулфам К Аспартам Захарин Цикламат Сукралоза Неохесперидин |
ВВЛМ- LC-75* ВВЛМ 75 | |
Остатъци от пестициди | ВВЛМ-LC- 26 | |
Оцветители | ВВЛМ-LC- 18 | |
Химични елементи: Олово, Арсен, Кадмий, Живак |
БДС EN 15763 |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Термостатично изпитване | БДС 1035, т.3.4 БДС 6916 т 2.3 |
|
Мезофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми | БДС 1035 , т.5.9.1 БДС 6916 т.4.1 |
|
Мезофилни анаеробни микроорганизми | БДС 1035 , т.5.9.2 БДС 6916, т.4.2 |