Хляб, хлебни изделия и варива
ОРГАНОЛЕПТИЧНО ИЗПИТВАНЕ
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
1 | Маса, форма, повърхност, цвят, мирис,състояние на средината, дебелина на кората, вкус, хрускане и външен вид, преснота | БДС 3412 т.2.1, т.2.2 |
Физикохимични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Белтък (протеин) | БДС 3412 т.3.9 | |
Влага | БДС 3412 т. 3.2 | |
Влага в средината | БДС 3412 т. 3.1 | |
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) | ВВЛМ 73 | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | ВВЛМ 44 БДС 3412 т.3.6, т.3.7 , т.3.9 |
|
Захари | БДС 3412 т.3.6 | |
Киселинно число/ киселинност | БДС 3412 т.3.3 | |
Мазнини | БДС 3412 т.3.7 | |
Мастни киселини: -наситени, -ненаситени(Омега 3,6,9) -транс изомери |
БДС EN ISO 12966-4 | |
Натриев хлорид | БДС 3412 т.3.4 | |
Пепел | БДС 3412 | |
Сурова целулоза (влакнини) | БДС ISO 5498 | |
Сухо вещество | БДС 3412 | |
Хранителни влакнини (фибри) | ВВЛМ –ФХ-67 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Микотоксини : Афлатоксин В1 Афлатоксин В2 Афлатоксин G1 Афлатоксин G2 Сума от афлатоксини (В1, В2, G1, G2) |
ВВЛМ –LC-14 | |
Деоксиниваленол | ВВЛМ –LC-14 | |
Зеараленон | ВВЛМ –LC-14 | |
Охратоксин А | ВВЛМ –LC-14 | |
Т2 токсин | ВВЛМ –LC-14 | |
Фумонизин В1 Фумонизин В2 Сума от фумонизини (В1, В2) |
ВВЛМ –LC-14 | |
НТ 2 токсин | ВВЛМ –LC-14 | |
Оцветители | ВВЛМ-LC- 18 | |
Химични елементи: Олово, Арсен, Кадмий, Живак |
БДС EN 15763* | |
Водоразтворими витамини Витамин В1,Витамин В2, Витамин В3, Витамин В5 Витамин В6, Витамин В7 Витамин В9, Витамин В12 Витамин С |
ВВЛМ-LC-16* |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Общ брой аеробни микроорганизми | БДС EN ISO 4833-1 | |
Ентеробактерия | БДС ISO 21528-1 БДС ISO 21528-2 |
|
Ешерихия коли | БДС ISO 16649-1 БДС ISO 16649-2 БДС EN ISO 16649-3 |
|
Салмонела | БДС EN ISO 6579-1 | |
Листерия моноцитогенес | БДС EN ISO 11290-1 БДС EN ISO 11290-2 |
|
Коагулазо-положителни стафилококи | БДС EN ISO 6888-1+А1 БДС EN ISO 6888-3+А1 |
|
Колиформи | ISO 4831 ISO 4832 |
|
Плесени и дрожди | БДС ISO 21527-1 БДС ISO 21527-2 |
|
Бацилус мезентерикус | БДС 15090 |